NIEUWS

Op deze pagina staan nieuwsartikelen over terpen en terpenonderzoek.
Tineke Volkers is overleden22-11-22

Op 9 november 2022 overleed aardewerkspecialist en terpendeskundige Tineke Volkers, geboren in 1943 in Sneek. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Groningen maar werd tijdens haar studie enthousiast voor de archeologie en studeerde daarin af. Haar belangstelling ging in twee richtingen: ten eerste de archeologie van Friesland, vooral die van het terpengebied, en ten tweede de archeologie van de Romeinse tijd buiten de rijksgrenzen.

Lees meer »
Jaarverslag 100 uitverkocht; digitaal beschikbaar voor leden14-06-22
Jaarverslag 100, De geschiedenis ven terpen- en wierdenland. Een verhaal in ontwikkeling (redactie Annet Nieuwhof, Johan Nicolay en Jeroen Wiersma) is uitverkocht. Leden kunnen het downloaden onder VOOR LEDEN.
Lees meer »
Diderik van der Waals is overleden03-06-22
Op 19 mei 2022 kwam er na 97 jaar een einde aan het lange leven van professor Diderik van der Waals. Hij is decennia lang lid geweest van de Terpenvereniging. Als archeoloog opgeleid door Van Giffen aan de Universiteit van Amsterdam, werkte hij vanaf 1959 aan het Biologisch-Archaeologisch Instituut.
Lees meer »
Hindrik de Jong is overleden23-05-22
Op 15 mei 2022 kwam in Tjalleberd een einde aan het leven van ons mede-lid Hendrik de Jong. Geboren in Heerenveen in 1946 en lang werkzaam als kwaliteitscontroleur in de voedingsindustrie, was hij voor ons natuurlijk de meest actieve amateur-archeoloog in Friesland. Hij was daarbij betrokken lid van het Argelogysk Wurkferbân. Van deze vereniging van Friese amateurarcheologen was hij van 1994-2008 een inspirerende voorzitter.
Lees meer »
Boek THE WADDEN SEA – nature and cultural heritage is verschenen12-04-22

Het boek THE WADDEN SEA – nature and cultural heritage, onder redactie van John Frederiksen, onderzoekt de interactie tussen de dynamische natuur van de Deense, Duitse en Nederlandse Waddenzeekust en de kustbewoners. Duizenden jaren lang hebben boeren, zeevaarders en handelaars in kustplaatsen geleefd met voorspelbare getijden en verraderlijke stormen. Het was soms winnen, soms verliezen. Door zo te leven, waarbij lot bepaald werd door de zee, ontstond een gemeenschap met een unieke kustcultuur over de landsgrenzen heen. Toekomstige klimaatveranderingen bedreigen zowel dit samenleven als de Waddenzee zelf.

Lees meer »
Kennis- en informatiecentrum Hegebeintum winnaar Vredeman de Vriesprijs15-12-21

Het nieuwe Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum heeft de Vredeman de Vriesprijs 2021 gewonnen (over dit centrum zie het nieuwsitem van 17-09-2021). Dit is een jaarlijkse prijs van de provinsje Fryslân voor vormgeving of architectuur. Dit jaar was de vormgeving aan de beurt. Uit het juryrapport: “Het vormt een geheel waardoor het publiek de ruimte krijgt zich te verdiepen en op een goede wijze kennis kan maken met het archeologische verhaal. De inrichting sluit naadloos aan op de architectuur van het nieuw gebouwde centrum”,

Lees meer »
De vondsten van Ezinge, Jaarverslag 96, is uitverkocht; leden kunnen hem downloaden27-10-21
Jaarverslag 96, "En dan in hun geheel. De vondsten van de opgravingen in de wierde Ezinge", onder redactie van Annet Nieuwhof, dat verscheen in 2014, is uitverkocht. Leden kunnen het hele boek als pdf downloaden van de VOOR LEDEN-pagina op deze website (met gebruikersnaam en wachtwoord).
Lees meer »
Nieuw kennis- en informatiecentum Hegebeintum/Hogebeintum geopend17-09-21

Op 16 september 2021 openden de commissaris van de Koning in Fryslân, dhr. drs A.A.M. Brok, en de burgemeester van Noardeast-Fryslân, dhr. J.G. Kramer, het nieuwe Kennis- en ynformaasjesintrum (Kennis- en informatiecentrum) van de Stichting TERP Hegebeintum. Dit centrum staat aan de voet van de terp van Hegebeintum, de hoogste terp van Friesland, Pypkedyk 4, Hegebeintum, met daarop de fraaie middeleeuwse kerk. Het nieuwe centrum vervangt het eerdere bezoekerscentrum.

Lees meer »
Twee illustraties terpenlandschap voor onderwijsdoeleinden18-12-20

Op de pagina ONDERWIJS van deze website staan nu  twee illustraties met uitgebreide toelichtingen van het leven op terpen en wierden in het kwelderlandschap in de vroege middeleeuwen. De ene is van de hand van Ulco Glimmerveen, de andere van die van  Fé Pelsmaeker

Lees meer »
Nieuwsbrieven 23 (2018) en 24 (2019) staan nu op de website27-11-20
Enigszins verlaat: de Nieuwsbrieven van de Vereniging voor Terpenonderzoek 23 en 24 staan nu op onze website: zie PUBLICATIES/NIEUWSBRIEVEN
Lees meer »