NIEUWS

Op deze pagina staan nieuwsartikelen over terpen en terpenonderzoek.
Egge Knol Officier in de Orde van Oranje-Nassau15-09-23
Aan het eind van het feestelijke symposium op 13-9-2023 bij het afscheid van Egge Knol als conservator van het Groninger Museum benoemde burgemeester Koen Schuiling  van de gemeente Groningen Egge Knol tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevoren gaf de burgemeester een mooi overzicht van wat Egge in de afgelopen decennia heeft betekend voor de vermeerdering van de kennis over de archeologie en geschiedenis van de provincie Groningen. Egge Knol is voorzitter van de Vereniging voor Terpenonderzoek.
Lees meer »
Friese terpen in doorsnede, Jaarverslag 103, is verschenen; juli 2023: tweede druk van boek; kaartbijlage komt online10-05-23

Op 11 mei 2023 vond in het provinciehuis te Leeuwarden de officiële presentatie plaats van het boek Friese terpen in doorsnede. Landschap, bewoning en exploitatie, onder redactie van Johan Nicolay en Gilles de Langen.

Het is de langverwachte synthese van het zogenaamde steilkantenonderzoek, een archeologisch onderzoeksprogramma waarin tussen 2006 en 2012 maar liefst zeven Friese terpen (Anjum, Achlum, Jelsum, Firdgum, Oosterbeintum, Dronrijp-Zuid en Dronrijp-Oost) archeologisch werden onderzocht. Het was het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de provincie Fryslân en het Groninger Instituut voor Archeologie, onder leiding van Johan Nicolay (RUG) en Gilles de Langen (provincie Fryslân). Zij hebben ook het boek samengesteld en meegeschreven.

Lees meer »
Nicolaus Westendorp 250 jaar geleden geboren13-02-23
Op 11 februari 2023 was het 250 jaar geleden dat de aartsvader van de Nederlandse archeologie Nicolaus Westendorp werd geboren. Van 1812 tot zijn dood in 1836 was hij predikant in Losdorp (Gr.). Jan Menninga, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Eemsmond, opende in de kerk van Losdorp het Westendorpjaar. Voorzitter Egge Knol van onze vereniging sprak een levensbericht over hem uit en bracht een bloemenhulde op zijn graf.
Lees meer »
Tineke Volkers is overleden22-11-22

Op 9 november 2022 overleed aardewerkspecialist en terpendeskundige Tineke Volkers, geboren in 1943 in Sneek. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Groningen maar werd tijdens haar studie enthousiast voor de archeologie en studeerde daarin af. Haar belangstelling ging in twee richtingen: ten eerste de archeologie van Friesland, vooral die van het terpengebied, en ten tweede de archeologie van de Romeinse tijd buiten de rijksgrenzen.

Lees meer »
Jaarverslag 100 uitverkocht; digitaal beschikbaar voor leden14-06-22
Jaarverslag 100, De geschiedenis ven terpen- en wierdenland. Een verhaal in ontwikkeling (redactie Annet Nieuwhof, Johan Nicolay en Jeroen Wiersma) is uitverkocht. Leden kunnen het downloaden onder VOOR LEDEN.
Lees meer »
Diderik van der Waals is overleden03-06-22
Op 19 mei 2022 kwam er na 97 jaar een einde aan het lange leven van professor Diderik van der Waals. Hij is decennia lang lid geweest van de Terpenvereniging. Als archeoloog opgeleid door Van Giffen aan de Universiteit van Amsterdam, werkte hij vanaf 1959 aan het Biologisch-Archaeologisch Instituut.
Lees meer »
Hindrik de Jong is overleden23-05-22
Op 15 mei 2022 kwam in Tjalleberd een einde aan het leven van ons mede-lid Hendrik de Jong. Geboren in Heerenveen in 1946 en lang werkzaam als kwaliteitscontroleur in de voedingsindustrie, was hij voor ons natuurlijk de meest actieve amateur-archeoloog in Friesland. Hij was daarbij betrokken lid van het Argelogysk Wurkferbân. Van deze vereniging van Friese amateurarcheologen was hij van 1994-2008 een inspirerende voorzitter.
Lees meer »
Boek THE WADDEN SEA – nature and cultural heritage is verschenen12-04-22

Het boek THE WADDEN SEA – nature and cultural heritage, onder redactie van John Frederiksen, onderzoekt de interactie tussen de dynamische natuur van de Deense, Duitse en Nederlandse Waddenzeekust en de kustbewoners. Duizenden jaren lang hebben boeren, zeevaarders en handelaars in kustplaatsen geleefd met voorspelbare getijden en verraderlijke stormen. Het was soms winnen, soms verliezen. Door zo te leven, waarbij lot bepaald werd door de zee, ontstond een gemeenschap met een unieke kustcultuur over de landsgrenzen heen. Toekomstige klimaatveranderingen bedreigen zowel dit samenleven als de Waddenzee zelf.

Lees meer »
Kennis- en informatiecentrum Hegebeintum winnaar Vredeman de Vriesprijs15-12-21

Het nieuwe Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum heeft de Vredeman de Vriesprijs 2021 gewonnen (over dit centrum zie het nieuwsitem van 17-09-2021). Dit is een jaarlijkse prijs van de provinsje Fryslân voor vormgeving of architectuur. Dit jaar was de vormgeving aan de beurt. Uit het juryrapport: “Het vormt een geheel waardoor het publiek de ruimte krijgt zich te verdiepen en op een goede wijze kennis kan maken met het archeologische verhaal. De inrichting sluit naadloos aan op de architectuur van het nieuw gebouwde centrum”,

Lees meer »
De vondsten van Ezinge, Jaarverslag 96, is uitverkocht; leden kunnen hem downloaden27-10-21
Jaarverslag 96, "En dan in hun geheel. De vondsten van de opgravingen in de wierde Ezinge", onder redactie van Annet Nieuwhof, dat verscheen in 2014, is uitverkocht. Leden kunnen het hele boek als pdf downloaden van de VOOR LEDEN-pagina op deze website (met gebruikersnaam en wachtwoord).
Lees meer »